27. mars 2014

Rugkake - helt uten hvetemel

Neste gang du vil bake noe godt uten hvetemel, trenger du absolutt ikke å begynne på en fransk sjokoladekake. Det finnes et alternativ - rugkake som du kan ha så mye av dine favorittnøtter og frukt oppi som du vil. Fremgangsmåten er nesten det samme som i mine rugbrød, men jeg har brukt finere mel og gjort den litt søtere.

Rugmel gjør at brødet holder seg saftig lenge. Jo mindre mel du bruker, jo saftigere brødet blir, men da trenger det litt lenger steketid. Spiser du hvetemel ellers, kan du ha litt av det også oppi, det gir mildere og søtere smak, og brødet vil få en rundere fasong på toppen når det har hevet.


Sånn lager du ett stort eller to små rugbrød:

Tidsforbruk:
12-15 timer til første heving
4-8 timer til andre heving
ca 45 min til steking

På kvelden (evt morgenen) rører du sammen:
60 g rugsurdeig
500 g vann
200 g sammalt rug fin
100 g siktet rugmel

Dekk bollen med plast og la dette stå i ca 12 timer på romtemperatur.

Neste morgen (evt kveld) tilsetter du:
60 g mørk sirup
1,5 ts salt
0,5 ts kardemomme
0,3 ts kanel
ca 400 g siktet rugmel (eller erstatt noe av rugmelet med 100 g hvetemel)

Tilsetningene kan du velge etter eget ønske, jeg brukte:
50 g grovhakkede valnøtter
50 g mørk sjokolade, grovhakket
50 g hvit sjokolade, grovhakket
50 g rosiner
50 g dadler, grovhakket
35 g mandelflaker

Etter ca 12 timer har fordeigen begynt å boble på overflaten, da er den klar til neste trinn. Rør inn alle ingrediensene, det enkleste er å ha i mel til slutt, da blir alt det andre jevnt fordelt. Her trengs det ingen elting, sørg bare for at alt er godt blandet.
Smør inn en stor eller to små brødformer. Det er lurt å håndtere deigen med våte hender, ellers er det håpløst å få den av hendene. Fyll ca 2/3 av formen med deig. Pynt brødet på overflaten - strø med mel eller legg noen nøtter på toppen. La det heve i minst 4 timer under plast.

Er det kveld, kan du heve brødet over natta også. Da kan du kanskje velge et kjøligere sted.

Etter 4-8 timer. Varm ovnen til 230 grader. Spray brødet med vann før du setter det inn i ovnen. Stek først i 10 minutter ved 230 grader, så i 35 minutter til ved 200 grader. Er deigen din klissete, trenger brødet mer tid. Ta det ut av ovnen og fisk det forsiktig ut av formen, er kantene faste og begynt å få litt farge, er brødet ferdig.

Ha et håndkle rundt brødet og legg det på rist. Vent minst en halvtime før du skjærer deg en skive.

Smaker godt med smør og brunost eller bare som den er.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar